Enhjuling på el

Elektriska enhjulingar har blivit populära de senaste åren tack vare deras bekvämlighet och förmåga att navigera genom trånga utrymmen. De används ofta för pendling eller korta resor i städer och är enkla att ta med sig i kollektivtrafik.

Elektrisk enhjuling

En enhjuling på el erbjuder en unik och effektiv form av personlig transport, men som med alla fordon är det viktigt att använda dem på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

9 tips för dig som vill testa eldriven enhjuling

  1. Räckvidd och Hastighet: Elektriska enhjulingar varierar i hastighet och räckvidd, så se till att du väljer en modell som passar dina behov.
  2. Säkerhet: Eftersom du balanserar på ett enda hjul, kan det vara farligt om du inte är försiktig. Hjälm och andra skyddsutrustningar rekommenderas starkt.
  3. Lagar och Regler: Det kan finnas lokala eller nationella lagar som reglerar användningen av elektriska enhjulingar på allmänna vägar eller trottoarer.
  4. Batteriliv: Batteriets livslängd varierar mellan olika modeller. Vissa har snabbladdningsfunktioner, medan andra kan kräva flera timmar för en full laddning.
  5. Portabilitet: Vissa enhjulingar är mer bärbara än andra, vilket kan vara en viktig faktor om du planerar att bära den i kollektivtrafiken eller förvara den i små utrymmen.
  6. Pris: Enhjulingar med elmotor kan vara ganska dyra, särskilt om du är ute efter en modell med hög prestanda och extra funktioner.
  7. Återförsäljare och Garanti: Köp från en pålitlig återförsäljare och se till att det finns bra garanti och kundservice.
  8. Lär dig Köra: Det kan ta lite tid att vänja sig vid att köra en elektrisk enhjuling. Det är ofta en bra idé att börja på en öppen, tom yta tills du känner dig bekväm.
  9. Användningsområde: Tänk på var du planerar att använda enhjulingen mest – inomhus, utomhus, på trottoarer, cykelbanor eller allmänna vägar – och se till att du väljer en modell som passar dessa förhållanden.

Nybörjare tränar på elektrisk enhjulingLär dig köra elektrisk enhjuling på plan, öppen yta

Populära enhjulingar på el

Vanliga frågor om elektriska enhjulingar

Vilken är max hastighet för elektrisk enhjuling?

I Sverige får en elektrisk enhjuling gå max 20 km/h och den får inte ha en starkare motor än 250W.

Vilka regler finns för eldrivna enhjulingen?

Du ska följa svenska regler för cykeltrafik, vilket innebär att du inte för köra på gångbanor eller trottoarer. Håll dig till cykelbanor eller allmän väg. Se till att enhjulingen har broms, belysning och reflexer.

Måste man ha trafikförsäkring för elektrisk enhjuling?

Nej, en elektrisk enhjuling behöver inte ha trafikförsäkring och inte registreras som ett fordon. Så länge den klassas som cykel gäller samma regler som för cykelfordon.

Vad kallas dessa fordon på engelska?

På engelska brukar de kallas för electric unicycle, electric monocycle, airwheel eller monowheel.