Kickboard

För de allra minsta barnen (2-3 år) finns sparkcyklar som har tre hjul och kallas för kickboard. Det är sparkcyklar som har två hjul fram och ett där bak. De är stabila att köra och är en rolig leksak för barn att ha på sommaren.

Som leksak är sparkcykeln väldigt populär hos barn. Många små barn börjar med vanliga trehjulingar där man sitter ner på en sadel. När den börjar bli tråkig är en sparkcykel en perfekt introduktion till cykling. Den som vill gå direkt på sittande cykel med två hjul kan springcykeln vara ett alternativ.

För nybörjaren finns det stabila sparkcyklar med tre hjul och som brukar kallas för kickboard. Det extra hjulet kan vara placerat antingen framtill eller baktill i par. Stabiliteten blir avsevärt högre och risken för att välta minskar. Det går också bra att bara släppa en sån sparkcykel utan att den ska ramla i backen och ta skada.

Sparkcykel med två små hjul fram och ett bak

Eftersom hjulen ofta är väldigt små och hårda är det endast på plant underlag som det funkar att köra kickboards. På gatan framför huset och på cykelbanan är de ställen där man ser barn sparka kickbike.

Det går att köra på guppiga stigar och på gräsmattor men det blir betydligt svårare och inget som en 2-3 åring klarar utan hjälp. För äldre barn och vuxna finns det sparkcyklar med större hjul som lämpar sig bättre för ojämna underlag.

Så länge man låter barnen köra sparkcykeln på ett plant underlag utan backar är risken för höga farter låg. Det är barnets egen förmåga att sparka sig framåt som bestämmer farten. Barnets utvecklingsnivå, balans och muskelkoordination styr naturligt farten, till skillnad från en cykel där man kan nå högre farter än man klarar av.

Barn på kickboards i Central Park, New York

Här kan du se när barn i Central Park i New York kickar sig runt med kickboards...med hjälm på huvet, såklart.

Kickboards är en billig leksak som aktiverar

Du kan hitta en billig och fullt duglig kickboard på dina lokala sportbutik eller stormarknad i vår/sommartider. På nätet finns de att köpa framförallt där man säljer leksaker, men också cykelaffärer kan ha 3-hjuliga sparkcyklar i sortimentet.

En sparkcykel med tre hjul ska inte behöva kosta mer än några hundralappar. Det kan hända att priset är något högre om det är speciella mönster (Hello Kitty, Disney etc.).