Att resa med elsparkcykel

Vill du ta med dig din elsparkcykel på resa? Här kan du läsa vad som gäller på resa med buss, tåg eller flyg.

Elsparkcykeln på bussen

De flesta bussbolag i Sverige tillåter att man tar med sig sparkcyklar på bussen men endast om de är ihopfällda. Hos till exempel SL i Stockholmsområdet är det okej att ta med elsparkcykel om den är max 120 cm i hopvikt läge. Det är samma regler på pendeltågen som driftas av SL.

elsparkcykel vid busshållplats, parkerad i cykelställ

Hos Västtrafik måste du använda en väska till din elsparkcykel och då räknas den som handbagage. Samma regler gäller på Västtrafiks bussar som på spårvagnar.

Skånetrafiken skriver att hopfällbara elsparkcyklar räknas som handbagage och får tas med i mån av plats.

Ta med elsparkcykeln på tåget

Reser man med SJ får man ta med sig en elsparkcykel på tåget. Den ska vara ihopfälld och placeras i bagageställ eller på golvet vid sätet. Den får absolut inte placeras på hatthyllor.

SJ skriver också att man inte får ladda elsparkcykeln i eluttagen på tåget. Det gäller alla enheter som har stora litiumbatterier.

Västtåg och Öresundståg tillåter att resenärer tar med sig sparkcykel i mån av plats. Det är ombordpersonalen som har full befogenhet att avgöra platsläget. Har du en hopfällbar elscooter som tar liten plats är de säkert mer medgörliga.

Elscooter på flygresa

IATA har riktlinjer för transport av litiumbatterier och både SAS och Norwegian följer dessa. Det innebär att man inte kan flyga med såna batterier varken som handbagage eller incheckat bagage. Men på SAS hemsida med vanliga frågor om bagage finns en fråga om "elektrisk rullstol / skoter".

Norwegian skriver om transport av elcyklar att de inte kan gå som incheckat bagage. Det gäller även om batteriet är urkopplat eller borttaget för de anser det vara farligt gods. Alla fordon som har ett lithium eller lithium-ion batteri är inte tillåtna som bagage hos Norwegian.

BRA skriver på sin hemsida att på grund av flera rapporterade säkerhetsproblem med lithium-batterier som fattat eld att de inte tillåter elsparkcyklar, airboards, hoverboards m fl eldrivna fordon ombord på flygningar.