Byta batteri på elscooter själv

Vid problem med batteriet på en elscooter kan du försöka felsöka det själv med några enkla steg-för-steg. Är du tekniskt kunnig kan du även försöka dig på att byta batteriet om det behövs men läs på här först innan du börjar trixa med din elsparkcykels batteri.

1. Kontrollera batteriladdaren

Det är inte säkert att det är batteriet som strular då ett vanligt fel är att laddaren inte funkar. Du har säkert upplevt detta med andra saker än elsparkcyklar så som laddare till mobiltelefonen eller en laptop.

Ett sätt att testa laddaren är om den funkar på ett annat batteri som du vet fungerar normalt. Gå även igenom batteriladdarens sladd och kontakt för att se om det finns synliga skador på den. Verkar det som att laddaren inte fungerar som den ska så är det den du ska ersätta och inte batteriet.

2. Titta på batteriet

Okej, du har uteslutit fel på laddaren och då kan du gå vidare och titta på batteriet. Gör även här en besiktning med dina ögon och se om det finns läckage, bulor eller andra skador på batteriet. Hittar du det så ska du genast sluta använda det och kontakta en verkstad om du behöver hjälp. Ett nytt batteri till e-scootern behövs.

3. Kontrollera batterianslutningen

Om batteriet ser okej ut är nästa steg att kontrollera batteriets anslutningar. Se till att kablarna som går till och från batteriet sitter fast och att de inte har några synliga skador. Smutsiga kontakter kan rengöras med kontaktrens eller en mjuk och torr trasa. Korrosion på kontakter förhindrar strömöverföringen och påverkar alltså batteriets kapacitet.

4. Byta ut batteriet

Om du köpt ett nytt batteri till elscootern för att ersätta det gamla så bör du följa instruktioner för just den modell du har. Ett generellt förfarande är att dra ut kablarna som är anslutna till det gamla batteriet.

Skruva loss batteriet och lossa på det. Skruva fast det nya batteriet och fäst kablarna. Det är inte svårare än så, men läs i eventuella garantidokument vad som gäller ifall du börjar skruva i din elscooter på egen hand.