Elscooter som inte startar

Okej, du har som vanligt bråttom och den här gången ville inte din elscooter starta. Frustrationen är obeskrivlig och du vill försöka lösa problemet snabbt och enkelt. Orsaken till att en elscooter inte vill starta kan vara enkel men också komplicerad. Läs vidare om du vill lära dig grundläggande felsökning.

elscooter som inte startar, tjej sitter på och är sur

Felsökning av elscooter

Kolla säkringen

En av de absolut vanligaste orsakerna att elsparkcykeln inte går igång är att en säkring har gått. Vissa modeller har en automatsäkring som kan återställas med en enkel knapptryckning. Det har till exempel Nitrox 120W.

Lite större elscootrar har flatstift som sitter i en säkringsbehållare. Den sitter vanligen under ståplattan och finns nånstans mellan batterierna och elektronikboxen. Se till att säkringen sitter korrekt itryckt i hållaren.

Om din elscooter går att starta med laddkabeln ikopplad men inte frånkopplad kan det bero på en trasig säkring.

Testa strömbrytaren

Ett annat fel som leder till att scootern inte startar kan vara att tändningslåset (strömbrytaren) är trasig. Det kan man testa genom att koppla ihop kontakten som heter Power Switch eller Power Lock med något som leder ström, exempelvis ett gem.

Kontrollera batteriets hälsa

Om du testat säkringen och strömbrytaren men ändå inte lyckats få igång din elscooter kan du behöva kolla batteriet. Har du en multimeter kan du mäta om det kommer ström ut från batteriet. Är det flera batterier bör man också testa kontakten ut från batteripaketet.

Även batterierna finns placerade under ståplattan på elsparcyklar. Har man ingen multimeter kan man testa batterierna genom att koppla de direkt till motorn.

Andra problem med elscootrar
» Varför piper elscootern?