Promenadscooter: Ökad frihet med elektrisk rullstol

En promenadscooter ger ökad frihet för personer med funktionsnedsättning. Detta hjälpmedel kan du få bidrag till om fordonet är medicinskt godkänt och uppfyller regler och villkor i den region du tillhör.

Trehjulig promenadscooter

Trehjulig promenadscooter i röd färg med 1000W motorTrehjulig promenadscooter i röd färg. Finns hos Hemfint

Promenadskotrar med tre hjul har blivit vanligare och ser lite mer ut som en vespa, eller en elscooter med sits. Såna köper personer som kanske kan gå men har lite jobbigt med det på längre sträckor. Den trehjuliga promenadskotern ger därför ökad frihet så att brukaren kan ta sig till affären eller rasta hunden.

Personer med mildare svårigheter med vissa balansproblem kan ha nytta av en trehjulig elscooter med större balansplatta och kanske ett säte.

Hopfällbara promenadscootrar

Vill du kunna transportera och ta med promenadscootern i bilen är det bra om den får plats i bagageutrymmet. Det kan möjliggöras med de hopfällbara promenadskotrarna där styret och sitsen kan fällas ihop eller monteras lös och sättas ihop enkelt.

Återförsäljare av promenadskoter

Det finns flera återförsäljare av elektriska hjälpmedelsfordon på nätet men du kan också vända dig till lokala aktörer som tillhandahåller hjälpmedel för region och kommun.

En promenadskoter kostar från 10-30 000 kr beroende på prestanda och funktioner.

» Outl1 (Lyfco)

» Hemfint

Det kan gå att hitta begagnade fordon på sajter som Blocket etc.

Permobil

Ett äldre namn på den här typen av fordon är permobil. Det var ursprungligen ett varumärke men har blivit en generisk term för elektrisk rullstol. Permobiler har oftast fyra hjul och är avsedd för utomhusbruk, även om den också kan användas inomhus.

Företaget Permobil grundades 1967 i Timrå, Sverige, av Per Uddén, en doktor som såg behovet av bättre mobilitetslösningar för personer med funktionshinder. Uddén trodde att varje person hade rätt till en optimal standard för rehabilitering, och det ledde till skapandet av Permobil.

Permobilen är konstruerad för personer med begränsad rörlighet och kan styras med hjälp av en joystick eller andra anpassade reglage som till exempel huvudkontroll eller andningskontroll.

Söka bidrag för köp av promenadskoter

Om du har en funktionsnedsättning och har behov av hjälpmedel kan du söka bidrag för det. Regler och villkor skiljer sig åt mellan landets olika regioner och kommuner. Därför är det svårt att ge exakt information om vilka krav som ställs utan vi hänvisar till att läsa vad som gäller i din region kring bidrag för elfordon till funktionsnedsatta.

Börja läsa på 1177 som kan ta dig vidare till rätt sida för där du bor. Bedömningen görs av en förskrivare som ser över varje individs livssituation och på vilket sätt hjälpmedel behövs.

Trafikregler för permobiler & promenadskotrar

Trafikregler för elektriska rullstolar (som permobiler) kan variera beroende på landet eller regionen, men det finns vissa allmänna regler och rekommendationer som ofta gäller.

Hastigheten på fordonet avgör om det är regler för cykel eller för fotgängare som ska följas. Om en promenadskoter färdas i gångfart ska den betraktas som en fotgängare och då får den framföras på trottoarer, gångbanor och fordon på vägen har väjningsplikt vid obevakat övergångsställe.

När en permobil kör i hastigheter över gångfart och upp till 20 km/h ska den framföras som om den vore en cykel. Då gäller trafikreglerna för cyklar och elsparkcyklar så det måste finnas broms, ringklocka, belysning och reflexer vid färd i mörker.