Stulen elsparkcykel

Har din elsparkcykel blivit stulen? Läs vår guide om vad du kan göra när du blivit utsatt för stöld av din elscooter och hur du bäst förebygger så att den inte blir stulen.

Tjuv på väg att stjäla en elsparkcykel

Anmäl din stulna elsparkcykel hos polisen

Om du blivit bestulen på din elsparkcykel kan du anmäla brottet hos Polisen genom deras e-tjänst. Ju mer fakta och information du kan ge desto bättre och det är allt från märkning på cykeln, cykelmärke, färg, modell med mera som efterfrågas.

Du som inte kan använda e-tjänsten kan också ringa till 114 14 eller besöka en polisstation för att anmäla elscootern stulen. Det är viktigt att göra en anmälan för att om du sedan hittar den kan du inte bara ta tillbaka den utan vidare. Då ska du först kontakta polisen innan du får rätt att ta den tillbaka.

Hemförsäkring och cykelstölder

Ett skydd vid cykelstöld ingår i alla hemförsäkringar och så länge fordonet är klassat som ett cykelfordon ska du kunna nyttja försäkringen för din stulna elsparkcykel. Viktigt är att elscootern då inte har en motor som är starkare än 250 Watt och att den är konstruerad för att gå i hastigheter om max 20 km/tim.

Om den elscooter du blivit av med genom stöld uppfyller de kriterierna kan du anmäla den stulen hos ditt försäkringsbolag under hemförsäkringen. Hur mycket ersättning du får ut och vilken självrisk du behöver betala är olika beroende på bolag och försäkring.

Försäkringsvillkor om stöld av cykel enligt VH22 Länsförsäkringar
F.1.6 om Stöld av eller skadegörelse på cykel. Länsförsäkringar Villahemförsäkringar VH22.

En vanlig självrisk brukar ligga på 25% av cykelns värde och tänk då på att det är värdet vid tillfället för stölden. Om du köpte din elsparkcykel för något år sedan har den tappat i värde sedan dess och det är aktuella värdet som används vid beräkning av både självrisk och ersättningsbelopp. Det finns vissa bolag och försäkringar som har fast belopp istället för en procentuell beräkning.

För att leta efter vilka villkor som gäller i din hemförsäkring kan du söka efter avsnitt om "Egendomsskydd" och leta efter text om "cykel". Det är inte säkert att försäkringsbrevet innehåller ordet elsparkcykel eller elscooter men utgå då från att villkoren som gäller för omtalad cykel också gäller elsparkcykel.

Förebyggande åtgärder mot stöld av elsparkcykel

Det viktigaste man kan göra är att jobba förebyggande mot stöld av elsparkcykeln. Det finns många åtgärder som minskar risken för att den ska bli stulen. Vi har listat ett antal olika saker du kan göra:

  • Använd inte bara tillverkningslåset utan skaffa även ett bra och godkänt lås till elscootern.
  • Lås fast elsparkcykeln i ett fast objekt och försök få med både ram och hjul.
  • Ta med batteriet om du lämnar din elsparkcykel obevakad.
  • Hitta en låsplats i ett område som är bra upplyst i mörker och som har god insyn.
  • Ta in och lås fast elscootern inomhus nattetid.
  • Märk elscootern med märkDNA och visa att den är det för avskräckning.

Vanliga frågor om stölder av elsparkcyklar

Kan man få ut pengar på försäkring vid stulen elsparkcykel?

Hemförsäkringar har skydd mot cykelstölder och kan gälla även för din elsparkcykel. Det gäller att den uppfyller kriterierna för cykelfordon (max 250 W och 20km/h).

Har elsparkcyklar ramnummer?

Nej, till skillnad från vanliga cyklar så har inte elsparkcyklar några ramnummer eller annan märkning. De kan ha serienummer men det är något som tekniskt kunniga kan ändra och flasha programvaran för att täcka spåren.

Hur kan man märka sin elsparkcykel?

Det finns syntetiskt framställt DNA som kan användas för att stöldskyddsmärka prylar. Märkningen är unik och penslas på med en vätska, som är osynlig, innehållande märkDNA som blir synligt med UV-ljus. MärkDNA håller i minst 5 år på föremål.

Kan köpas hos: RULL (ISR-märkning)

Kan man spåra en stulen elsparkcykel?

En uppkopplad enhet som har GPS kan gå att spåra. Om inte elscootern har inbyggd sådan kan man montera fast GPS-brickor som sedan kan spåras med mobilapp. Det gäller dock att tjuven inte är medveten om denna teknik, hittat och monterat bort spårningsbrickan. Tekniken bygger även på att enheten skickar data via till exempel SIM-kort. Enheter som bara använder Bluetooth-teknik är inte pålitliga då det bygger på att enheten kan kommunicera med en smartphone som har samma app.

Kräv kvitto vid köp av begagnad elsparkcykel

Många stölder sker för att tjuven senare ska kunna byta stöldgodset mot pengar. Om du funderar på att köpa en elsparkcykel du sett på Blocket eller annan annonssajt bör du fråga efter kvitto och garantisedel.