Vattentät Elscooter

Vill du kunna köra din elscooter även när det är regn och blött ute behöver den vara vattentålig. IP56 och IP54 är märkningar som säger något om vattentätheten och är elsparkcykeln märkt med någon av dessa går det att köra de i regn.

Vattentåliga elsparkcyklar med IP56 eller bättre skydd mot regn

En elscooter som är märkt IP56 har godtagbart skydd mot små partiklar som damm och fullt skydd mot större fasta objekt. Den är inte 100% dammskyddad men nästan. Vattentåligheten är tillräcklig för att motstå alla vattenstrålar från en 12,5 mm munstycke, i alla vinklar.

Det finns några tillverkare som gått ytterligare ett steg och lanserat elsparkcykel med IP67! För att få den klassningen har produkten klarat vara på 1 meters djup i 30 minuter utan att ta in vatten.

 • E2S V2 2022

  E2S V2 2022
  100% Laglig! Uppgraderad med kraftfull 700 watt motor (max) IP56 certifiering och Bluetooth app
 • E2S V2 2023

  E2S V2 2023
  100% Laglig! Uppgraderad med kraftfull 700 watt motor (max) IP56 certifiering och Bluetooth app
 • Eltra 67 - All round

  Eltra 67 - All round
  Eltra 67 är Sveriges första vattentäta (IP67) elsparkcykel för privatpersoner. Elscootern är byggd med en 500W motor och ett LG batteri av högsta kvalitet som ger en räckvidd på upp till 50 km.&hellip:

Skillnaden i vattentäthet på elsparkcykel med IP56 och IP54

IP är ett internationellt klassningssystem för många olika produkter. Det står för Ingress Protection och följs av två siffror som säger hur skyddet mot fast och flytande yttre påverkan är.

Den första siffran är skyddet mot fast påverkan så som till exempel grus och damm. Skyddsklassningen anges med en siffra från 0-6, från inget skydd alls till komplett skydd mot alla objekt inklusive de minsta dammpartiklarna.

Den andra siffran är skyddet mot flytande ämnen och där kan man avläsa produktens vattentäthet. Den kan variera från 0 (inget skydd alls) till 8 om den klarar att vara fullt nedsänkt i vatten med över 1 meter djup.

Kör vattentålig Elscooter i regn

Så skillnaden på en IP56 och en IP54 är att de klarar vatten olika. Dammskyddet är samma med en 5-klassning. IP56-elscooters kan man i praktiken tvätta och spola av med jetstråle från högtryckstvätt. En IP54-klassad elsparkcykel kan man inte utsätta för vatten med hårt tryck. Däremot klarar de av att köras igenom en vattenpöl och de klarar vanligt regnvatten.

En IP56 elscooter kan också kvalificera bra som en elsparkcykel för vinterkörning men tänk på att kyla påverkar både batteri och gummidäck ganska kraftigt.

IP-klassning Skydd mot damm Skydd mot vatten Ytterligare information
IP56 Delvis skyddad Skyddad mot vattenstrålar från alla vinklar Kan tvättas med högtryckstvätt, lämplig för vinterkörning
IP54 Delvis skyddad Skyddad mot stänk av vatten från alla vinklar Klarar vattenpölar och regn, men inte hårt vattentryck
IP67 Fullständigt skyddad Skyddad mot nedsänkning i vatten upp till 1 meter djup i 30 minuter Extra skydd för tuffa miljöer och hög vattentålighet