Köra elsparkcykel på vintern

Det går att köra elsparkcykel även på vintern men hur bra den fungerar beror på flera olika faktorer. Underlaget kan variera väldigt mycket i olika delar av Sverige och även under vintermånaderna. Slask, barmark, isigt och snömodd. Batterier och däck reagerar negativt på kyla och frågan kring vinterdäck är het.

Elsparkcyklar med snö på, vinter

Elscooterns batteri gillar inte kyla

En sak som de flesta snabbt märker är att batterierna i elscooters inte fungerar lika bra när temperaturen sjunker. Det kan man märka redan på hösten när det blir under 10 grader ute. När minusgraderna slår till blir det påtagligt och räckvidden försämras mycket.

Du som låter din elscooter stå stilla vintertid bör se till att ladda upp och vinterförvara elsparkcykelns batteri på en torr och varm plats.

Tung elsparkcykel och vinterdäck för bättre grepp

Snökristaller ger långt ifrån samma friktion som torr och fin asfalt gör. För att få bra fäste behöver man mycket tyngd och en tung elsparkcykel har bättre grepp på snö än en lätt modell. En för lätt elscooter spinner mest bara ovanpå snön.

Storleken på däcken har också betydelse för hur bra framfart man har i snön. Du kanske har sett cyklarna med ballongdäck, så kallade Fatbike. Det finns elscooters med stora däck också och de funkar generellt bättre i snömodd än modellerna med smala däck.

För att kunna köra sin elscooter på vintern är det alltså bra med speciella vinterdäck, som ger bättre grepp i snö, slask och på is.

Elscooter översnöad i en park

Finns det dubbdäck till elsparkcyklar?

Populariteten av elsparkcyklar i nordiska länder har ökat efterfrågan på dubbade vinterdäck till elscooters. Med såna skulle man kunna få bättre grepp även på isigt underlag. Senast vi kollade fanns det inga återförsäljare med dubbdäck till elsparkcyklar.

Elsparkcykel med stark motor bättre på vintern

Att plöja genom snö kräver mer kraft och därför är det givetvis så att en elsparkcykel som har en starkare motor kommer att köra ifrån den med svagare effekt.

Elsparkcykeluthyrare pausar

När det blir riktigt busväder eller ishalka brukar elsparkcykelbolagen som Voi, Bolt och Tier pausa sina appar. Då blockas kunder från att hyra elscooters och det är väl klokt resonerat med tanke på olycksrisken. Så den främsta orsaken är just säkerheten och inte det att det saknas vattentäta elscootrar som klarar snö.

Ett problem brukar dock vara att alla cyklarna fortfarande står ute och kan i vissa fall blockera för snöröjning. Det uppmanas i såna lägen att man ställer ifrån sig elscootern vid uppmärkta platser för cykelparkering. Sedan den 1 september 2022 är det en ny trafikregel att de ska ställas där då parkering på trottoar är förbjudet.