Om batterier & laddning av elsparkcyklar

Få ut det mesta och bästa av batteriet

För att få ut det mesta av din nya elsparkcykel är det viktigt att batteriet är ordentligt laddat. Batterier kan skadas om de lämnas urladdade för länge eller om de överladdas. Det är rekommenderat att gå mellan 30-80% i laddningsnivå.

Det är bäst att ladda batteriet när det är i rumstemperatur. Batterier bör förvaras svalt, utanför direkt solljus.

batterinivå, indikator visar tom till full

Om du märker att batteriet inte håller laddningen lika bra som tidigare kan det vara dags att byta elscooterns batteri. Du kan ta din cykel till en lokal cykelaffär eller kontakta tillverkaren för att få hjälp.

Lämna aldrig ett batteri som laddas obevakat. Om du märker att det kommer gnistor eller rök från batteriet, slå av strömmen och koppla bort den omedelbart. Se till att ventilera väl då röken från litiumjonbatterier är giftig att andas in. Be alla boende att gå ut tills att röken har vädrats ut helt.

Så laddar du och får batteriet att hålla längre

Du kan hjälpa batteriet att hålla längre genom att följa dessa tips:

- Ladda batteriet efter varje körning.

- Undvik extrema temperaturer. Håll batteriet borta från direkt solljus och från värmekällor, t.ex. radiatorer och ventiler.

- Använd en laddare av god kvalitet som är kompatibel med ditt batteri.

- Se till att batteriet är ordentligt monterat och att kontakterna är rena och täta.

Genom att följa dessa tips kan du få många mils glädje av din elsparkcykel!

Laddar batteriet på elscootern

Vinterförvaring av batteri till elscooter

Om du vill få ut det mesta av din elektriska scooter är det viktigt att du förvarar batteriet på rätt sätt under vintern. Batterier kan skadas om de förvaras felaktigt så innan du lägger undan batteriet ska du ladda upp det till 80%.

Efter någon månad kan du kontrollera hur mycket som är kvar. Om batteriet laddas ur och når under 30% bör du underhållsladda det.

Det bästa sättet att förvara ett cykelbatteri på vintern är att förvara det i rumstemperatur, på en sval och torr plats. Undvik att lämna det i direkt solljus eller i närheten av värmekällor som radiatorer eller ventiler. De här råden gäller dig som låter fordonet stå under de kalla månaderna på året men det finns ju de som kör elsparkcykel på vintern, även i snö.

Använd rätt laddare till din elscooter

Det är viktigt att använda den laddare som hör till din elscooter och dess batteri. Batteriets tekniska egenskaper måste stämma överens med den laddare som pluggas in.

Olika tillverkare har olika kontakter som till exempel stavkontakt eller XLR-kontakt. Spänningen hos laddaren och batteriet måste stämma överens för att få ut full laddningseffekt på ett säkert sätt.

Om man råkat tappa bort laddaren eller behöver låna en laddare för att ladda upp batteriet till elsparkcykel bör man kontrollera utspänningen. Lämna heller inte batteriet på laddning helt obevakat om du chansar med en icke-kompatibel batteriladdare. Det finns risk för brand och gasutveckling med följden att giftig gas sprider sig.

elscooter, billigt transportsätt

Vad kostar det att ladda en elsparkcykel?

Det som bestämmer vad kostnaden för att ladda en elsparkcykel blir är 1) elpriset och 2) batteriets kapacitet.

Om vi tar en av de mest populära elsparkcyklarna E2S V2 från E-wheels som räkneexempel. Batteriet på standardmodellen har en lagringskapacitet på 281 Wh. Att ladda det batteriet helt fullt om elpriset är 1 kr per kWh blir då 0,28 kr.

Räckvidden på E2S V2 är 25 km så avrundat kan man säga att det kostar cirka 10 öre per mil att köra en sån e-scooter. Jämför det med en moped eller en fossildriven bil så inser du snabbt att elscooter är ett mycket billigare färdsätt.

Köpa nytt batteri till elscooter

Ett uppladdningsbart batteri håller inte hur länge som helst. Det tappar sin lagringskapacitet efter ett visst antal cykler. Till några modeller av elscootrar finns det nya batterier man kan köpa. Du kan även skaffa ett extra batteri till din elscooter för att förlänga din räckvidd.

36v batterier

48v batterier

Det finns en del barnscootrar som har svagare batterier med spänning på 12V men det är sällan möjligt att hitta reservbatterier till de modellerna.

En del söker efter batteriets effekt i Watt som till exempel "batteri till elscooter 2000w". När man beräknar hur mycket effekt som ett batteri kan ge tar man Spänningen (U) multiplicerat med Strömstyrkan (A). Formeln är P = U * A. Som exempel: ett batteri med 36V spänning och strömstyrka på 7,8 A kan ge 280 W.

I batteriets specifikationer finns oftast också en mAh angivet, vilket är batteriets totala lagringskapacitet. Det säger något om hur länge batteriet kan ge den där maxeffekten och hänger alltså ihop med elscooterns räckvidd.

Så egentligen är det man letar efter vilket batteri som passar till en elscooter med en motoreffekt på 800w, 1000w eller 2000w som är den viktiga frågan.

Laddare till elscooterbatteri

Tappat bort laddaren till ditt batteri? Kanske att tillverkaren eller återförsäljaren har extra laddare som du kan beställa. Det blir ju lite billigare så än att behöva köpa en helt ny elsparkcykel.

Det kan ju också vara bra att köpa en extra laddare ifall du vill ha en på jobbet och en hemma. För att ladda batteriet optimalt är det viktigt att nätadaptern är anpassad för ditt elscooterbatteri.

  • Laddare till Elscooter Active 800

    Laddare till Elscooter Active 800
    Laddare och nätadapter till Nomadelic Elscooter Active 800. Laddar elscooterns batteri på 6–7 timmar. Bra komplement till den laddare som följer med elscootern. Med en laddare hemma och en på jobbet eller i ryggsäcken kan du köra som du vill och ladda när du behöver. Inspänning: AC 100–240 V, 50-60 Hz Utspänning: DC 42 V, 2 A Förvaringstemperatur: -10 °C till 35 °C

Ett praktiskt förfarande vid batteriladdning är att man måste flytta enheten så den är nära ett eluttag. Har du en bra bärbar elscooter som går att fälla ihop är det enkelt. Ännu enklare är det om elscootern har löstagbart batteri som det går att klicka lös, bära in och ladda utan att ta med hela cykeln.

Tyvärr finns det inte så många modeller som har det så konstruerat. Däremot är utbudet större av elsparkcyklar som går att fälla ihop.