Fatscooter

En eldriven fatscooter (fatbike) med breda och feta däck ger många användningsområden. En del använder den för att pendla till jobbet och andra för att det är ett coolt transportmedel, som dessutom är miljövänligt. En skön grej är att du kan sitta ner på fatscootern hela resan och slipper stå upp som på en traditionell elscooter.

Fler fördelar kommer av fatscooterns breda och tjocka däck. Du kan köra upp och ner för trottoarkanter mycket enkelt och på grusvägar, potthål och andra små hinder minskar i storlek. Vanligtvis är däcken på en fatscooter 18 tum, alltså med en diameter på 24 cm.

AM-körkort och registrering av Fatscooter

Motoreffekten på Fatscooters ligger kring 1000-2000 W och vissa går att köra i 40-50 km/h. De är därmed inte cykelklassade utan mer som mopeder och för att köra de starkare och snabbare modellerna krävs därför AM-körkort och registrering för att vara trafikgodkänd.

Du kan själv behöva registrera din nya fatscooter hos Transportstyrelsen, men vissa återförsäljare gör det automatiskt åt dig när du beställer. En registreringsskylt och registreringsbevis skickas hem inom 3-10 arbetsdagar.

Urban Rider Fatscooter 2000W

Urban Rider Fatscooter med 2000W borstlös motor

Den här fatscootern har en borstlös motor på 2000 W och har en mopedliknande stil. Batteriet ger en räckvidd på 57 km vid full laddning. Förvaringsutrymme finns i "tanken" och du kan köra i upp till 45 km/h med Urban Rider fatscooter.

Den är godkänd för att framföras på allmän väg men du som kör måste ha minst AM-körkort. Modellen finns att köpa hos Outl1 och när du köper kommer de att sköta inregistreringen till Transportstyrelsen eftersom den är moped klass 1.

Lyfco Fatscooter 2000 W

Lyfco 2000w fatscooter

Den här fatscootern är mer lik en amerikansk glidarhoj än en moped. Fordonet liknar mycket originalet av fatscooters som hette fatglider. Den har en borstlös motor på 2000 W och kan göra 55 km/h som mest beroende på last, underlag och lutning.

Ett 60V-batteri som laddas upp på 7-8 timmar tar dig upp till 42 km på en laddning. Batteriet är löstagbart och kan därför enkelt plockas in och laddas utan att krångel. Även denna hittar du hos Outl1 som är återförsäljare till märket Lyfco.

Fler exempel på fatscooters

Vanliga frågor om eldrivna Fatbikes

Är fatbike lagligt i Sverige?

Det är lagligt att köra en oregistrerad fatbike på allmän väg om den inte går snabbare än 20 km/h och har en motor på max 250 W. Har den en kraftfullare motor och går snabbare än så måste den registreras som en mopedklassad elscooter hos Transportstyrelsen och AM-körkort krävs.

Får man köra fatbike utan körkort?

En cykelklassad fatbike får du köra utan körkort men mopedklassade fatbikes kräver minst AM-körkort.

Vad klassas en fatbike som?

Fordonsklassningen styrs av vilken hastighet och motoreffekt som din fatbike har. Har den en maxfart på 20 km/h kan den klassas som cykel och då ska cykelreglerna efterföljas. Går den mer än så och har motoreffekt på över 250 W (vilket nästan alla har) så kan den klassas som moped. OBS! Det kan krävas fordonsregistrering för att få köra en fatscooter på allmän väg.

Vem får köra en fatscooter?

En mopedklassad fatscooter kräver att föraren har AM-körkort och alltså är minst 15 år för att få köra. Barn kan köra fatbikes som har max 250 W motor och inte går snabbare än 20 km/h.

Vem säljer reservdelar till fatscooters?

Många återförsäljare av fatscooters har också ett sortiment med reservdelar som hjul, laddare och batterier. Har du köpt din fatscooter hos Outl1 hittar du hela deras reservdelssortiment här.