Kickbike, sparkcykel eller scooter?
Kärt barn har många namn! Sparkcyklar kallas också för kickbikes eller scooters. Men det finns också olika sorters kickbikes. En del är lämpade för barn, några har stora hjul, en del har tre hjul och det finns även de som har en motor. Här får du lära dig om skillnader och likheter så att du lättare kan välja vilken du vill ha.
Sparkcykel eller Kickbike
Den mest sålda sparkcykeln, finns i olika storlekar för små till stora barn och även för vuxna. De har två hjul där det bakre hjulet kan vara försett med en fotbroms. Man bromsar genom att sätta den fria foten ovanpå bromsskärmen. De flesta kallar denna typ för kickbike.
En kickbike har en smal ståplatta där man får plats att stå med en fot medan man sparkar sig framåt med den andra foten. Många av de här sparkcyklarna är utrustade med höj- & sänkbara styren så att man kan ställa in höjden utifrån sin längd.
Ståplattan
Med ena foten vilandes på ståplattan och den andra sparkandes mot underlaget för man fram sparkcykeln, därav namnet. När man utför trick kan den andra foten placeras på cykeln. En del höga lufttrick görs med båda fötterna i luften och ingen på ståplattan.
Ståplattan är i regel alltid tillverkad av metall. Ovanpå plattan har man en limmad raspig yta / griptejp som ska ge bra fäste för den vilande foten.
Hjulen
En kickbike har två hjul. Det bakre hjulet har en överhängande skärm som fungerar som fotbroms om man trycker ned den med bakre foten.
Det främre hjulet sitter ihop med styrstången och är det hjul man bestämmer riktningen med.
Hjulen kan vara tillverkade av lite olika material och ha olika kullager. Vanligt på leksakscyklar är att de har hårda hjul av PU-plast (polyuretan) även om det finns sparkcyklar med lufthjul också.
Kickbikes som används för transport över lite längre sträckor har oftast större hjul. Vi har sammanställt en lista med sparkcyklar som har stora hjul här.
Styrstången
Man styr en kickbike med hjälp av styrstången. Om stången är helt rak kallar man det för en T-bar Kickbike och ser det ut mer som bokstaven Y är det en kickbike med Y bar.
De allra flesta cyklarna har höj- och sänkbara stänger så att man kan anpassa höjden utifrån sin egen längd. Att justera längden görs enkelt genom att trycka in två upphöjda delar och sen dra stången uppåt eller trycka den nedåt.
För ytterligare säkerhet att stången inte lossnar under färd finns det ofta ett snabblås på stången.
Längs upp på stången sitter handtaget som kan vara helt rakt med två greppytor eller format som en klyka.
El-sparkcykel
För den som vill ha lite hjälp med 'kickandet' finns det sparkcyklar utrustade med elmotor; E-kicks. Dessa sparkcyklar har också försetts med handbroms på ena handtaget och ett gasreglage på det andra. Lite som en ståmoped skulle man kunna säga.
Elmotorn kan ge en hastighet på ca 10-14 km/h och fullt laddad kan den ta dig uppåt 10 km.
Om en ordinär kickbike kostar kring 300-500 kr får man vara beredd att ge från 1000 kr och uppåt för en eldriven sparkcykel.
Sparkcyklar med tre hjul
För riktigt små barn eller den som har svårt med balansen finns det kickboards - sparkcyklar med två hjul fram och ett bak.
Grundkonstruktionen är densamma med ståplatta, styrstång och plasthjul. Skillnaden är att ena sidan har två hjul istället för ett. Det kan vara antingen fram eller bak som man fäst det extra hjulet.
Trick-sparkcyklar
För den som vill göra mycket trick, åka ramp och grinda finns det särskilda sparkcyklar med optimerad konstruktion för just lite tuffare tag.
I grunden liknar de vanliga sparkcyklar, men valet av material och konstruktion har gjort med åtanke att eliminera alla svaga punkter. Den här typen av kickbikes kan därför inte regleras i höjd eller fällas ihop.