Sparkcyklar, kickbikes & scooters

Kärt barn har många namn! Sparkcyklar kallas också för kickbikes eller scooters. Men det finns också olika sorters sparkcyklar. En del är lämpade för barn, några har stora hjul, en del har tre hjul och det finns även de som har en motor. Här får du lära dig om skillnader och likheter så att du lättare kan välja vilken du vill ha.

KickbikeSparkcykel / Kickbike

Den mest sålda sparkcykeln, finns i olika storlekar för små till stora barn och även för vuxna. De har två hjul där det bakre hjulet kan vara försett med en fotbroms. Man bromsar genom att sätta den fria foten ovanpå bromsskärmen.

En kickbike har en smal ståplatta där man får plats att stå med en fot medan man sparkar sig framåt med den andra foten.

Många av de här sparkcyklarna är utrustade med höj- & sänkbara styren så att man kan ställa in höjden utifrån sin längd.

Lär dig allt om Kickbikens anatomi här.

KickbikeEl-sparkcykel

För den som vill ha lite hjälp med 'kickandet' finns det sparkcyklar utrustade med elmotor; E-kicks. Dessa sparkcyklar har också försetts med handbroms på ena handtaget och ett gasreglage på det andra. Lite som en ståmoped skulle man kunna säga.

Elmotorn kan ge en hastighet på ca 10-14 km/h och fullt laddad kan den ta dig uppåt 10 km.

Om en ordinär kickbike kostar kring 300-500 kr får man vara beredd att ge från 1000 kr och uppåt för en eldriven sparkcykel.

Lär dig mer om eldrivna sparkcyklar.

 

Sparkcyklar med tre hjul

För riktigt små barn eller den som har svårt med balansen finns det kickboards, sparkcyklar med tre hjul.

Grundkonstruktionen är densamma med ståplatta, styrstång och plasthjul. Skillnaden är att ena sidan har två hjul istället för ett. Det kan vara antingen fram eller bak som man fäst det extra hjulet.

 

Trick sparkcyklar

För den som vill göra mycket trick, åka ramp och grinda finns det särskilda sparkcyklar med optimerad konstruktion för just lite tuffare tag.

I grunden liknar de vanliga sparkcyklar, men valet av material och konstruktion har gjort med åtanke att eliminera alla svaga punkter. Den här typen av sparkcyklar kan därför inte regleras i höjd eller fällas ihop.