Anatomi över Kickbike

En kickbike har en ganska enkel konstruktion; hjul, ståplatta och styre. Här får du lära dig mer om de olika delarna på sparkcykeln.

Kickbike Anatomi

Ståplattan

Med ena foten vilandes på ståplattan och den andra sparkandes mot underlaget för man fram sparkcykeln, därav namnet. När man utför trick kan den andra foten placeras på cykeln. En del höga lufttrick görs med båda fötterna i luften och ingen på ståplattan.

Ståplattan är i regel alltid tillverkad av metall. Ovanpå plattan har man en limmad raspig yta / griptejp som ska ge bra fäste för den vilande foten.

Hjulen

En kickbike har två hjul. Det bakre hjulet har en överhängande skärm som fungerar som fotbroms om man trycker ned den med bakre foten.

Det främre hjulet sitter ihop med styrstången och är det hjul man bestämmer riktningen med.

Hjulen kan vara tillverkade av lite olika material och ha olika kullager. Vanligt på leksakscyklar är att de har hårda hjul av PU-plast (polyuretan).

Styrstången

Man styr en kickbike med hjälp av styrstången. De allra flesta cyklarna har höj- och sänkbara stänger så att man kan anpassa höjden utifrån sin egen längd. Att justera längden görs enkelt genom att trycka in två upphöjda delar och sen dra stången uppåt eller trycka den nedåt.

För ytterligare säkerhet att stången inte lossnar under färd finns det ofta ett snabblås på stången.

Längs upp på stången sitter handtaget som kan vara helt rakt med två greppytor eller format som en klyka.