Elfordon du får köra utan körkort
Det finns flera elfordon som du får köra utan körkort. Så länge ditt eldrivna fordon uppfyller reglerna för cykel krävs inget förarbevis och fordonet måste inte registreras. I den här guiden tar vi upp de olika tillåtna el- eller elassisterade fordonen som finns att köpa idag, och kanske imorgon.
Sverige har lagar och regler som avgör vilken typ av fordonsklass ett fortskaftningsmedel tillhör. För att det inte ska krävas körkort är det som cykel fordonet ska klassas.
Då gäller att fordonet inte får gå snabbare än 20 km/h (även om många cyklar snabbare än så) och motoreffekten från elmotorn får inte överstiga 250W. Det senare är under debatt då många andra europeiska länder har högre tillåten maxeffekt. I vissa branta lutningar och för tunga personer krävs mer effekt för att elfordonet ska orka.
Typer av elfordon som inte kräver förarbevis
Varje fordon har sina för- och nackdelar och passar olika bra till olika ändamål. Din situation och ditt behov väger såklart också in i vilket som är bäst för dig.
Elcykel
Elcykeln är ett elassisterat fordon där du får motorhjälp när du trampar. En begränsning finns inbyggd som stryper effekten när hastigheten når 20 km/h men du kan få cykeln att gå snabbare än så. Det är ju trots allt en vanlig cykel i grunden och de allra flesta kan för egen maskin cykla uppemot 25 km/h och mycket vältränade kan nå 40 km/h eller mer.
Fördelar: Miljövänlig och energieffektiv, bra för korta resor i staden. Möjlighet att välja mellan elassistans och vanlig cykling, vilket gör det flexibelt och anpassningsbart.
Nackdelar: Många modeller kan vara dyra att köpa initialt, särskilt de med högkvalitativa batterier och motorer.
Det finns olika typer av eldrivna cyklar men samma regler gäller för de alla; eldriven lådcykel, elassisterad mountainbike, Zipforce m fl.
Elsparkcykel
Elsparkcykel, elscooter, är helt motordrivet men i nödfall kan du kicka dig framåt. Elsparkcyklar har fått en stark utveckling med stor spridning tack vare uthyrningen på många orter. Det har införts begränsningar för hur många uthyrda cyklar som får finnas och hur de får parkeras. Fler och fler har köpt sina egna elscootrar och det finns många att välja på.
Fördelar: Portabel och lätt att förvara, bra för de som har begränsat utrymme. Snabbare än att gå och ofta snabbare än kollektivtrafik på korta avstånd.
Nackdelar: Begränsad räckvidd och hastighet jämfört med större elfordon, såsom elbilar.
Segway
Ståbrädan med handtag som jobbade in produktplacering i Solsidan för många år sen. Segway har inte blivit något som privatpersoner köpt för eget bruk i nån stor utsträckning. Fordonen kan hyras på en del platser i större städer.
Fördelar: Intuitiv att använda, styrs genom att luta kroppen framåt eller bakåt. Mest användbar för turism eller på stora arbetsplatser som lager och flygplatser.
Nackdelar: Inte särskilt praktisk för längre avstånd eller som transportmedel i en urban miljö.
Elektrisk skateboard
Skateboarding är mycket en livsstil och den elektriska skateboarden kan ge längre räckvidd. En elskateboard är tänkt som transportmedel och inte för att åka i park eller ramp med. En trådlös fjärrkontroll används för att gasa och bromsa elbrädan.
Fördelar: Mycket portabel och relativt snabb för korta avstånd. Kan vara en rolig och spännande fritidsaktivitet utöver ett transportmedel.
Nackdelar: Kräver god balans och motoriska färdigheter, inte lämplig för alla användare.
Fatscooters
Fatscooters erbjuder en unik kombination av stabilitet och mångsidighet, men deras storlek och vikt kan vara en begränsande faktor för vissa användare. De kan vara ett utmärkt alternativ för de som letar efter ett mer robust elfordon för kortdistansresor eller fritidsaktiviteter.
Fördelar: Robust och stabil design tack vare de tjocka däcken, vilket gör den lämplig för olika typer av terräng. Mångsidig med relativt hög bärkapacitet jämfört med en vanlig elscooter. På en fatglider får du maximal coolness.
Nackdelar: Större och tyngre än en standard elscooter, vilket kan göra den svårare att förvara och transportera.
Hoverboard
Hoverboards är ofta populära bland barn och ungdomar som leksak. De är dock inte det mest stabila eller säkra alternativet för transport, vilket är något potentiella användare bör vara medvetna om.
Fördelar: Jämfört med skateboard färdas du med kroppen vänd framåt. De är lätta och enkla att förvara.
Nackdelar: Begränsad stabilitet och säkerhet jämfört med andra elfordon. Risk för fallolyckor, särskilt för oerfarna användare.
Elbil (elmoped)
Det finns elmopedbilar som det inte behövs körkort för att få köra. Modellerna som har maxhastighet på 25 km/h behövs inget som helst förarbevis för att köras. Till exempel finns Eloped X4e som har 80 km räckvidd på en laddning och funkar till pendling kortare distanser.
En fördel jämfört med andra eldrivna fordon är packutrymmet. Baksätet i en sådan är tillräckligt för att till exempel sätta matkassar, träningsväskan eller låta hunden åka med. Ålderskrav finns och det är minst 15 år som föraren behöver vara.
El-fyrhjuling
El-fyrhjulingar (elektriska ATVs) finns i många olika storlekar och motoreffekt. Fyrhjulingar för barn får enligt svenska regler gå max i 6 km/h om de ska klassas som lekfordon och få köras på allmän yta. De får heller inte ha förbränningsmotor, för då räknas de som terrängskoter. Så länge fordonet går under Lekfordon krävs inget körkort.
Fördelar: Stabila att sitta på, kan köra offroad.
Nackdelar: Långsam hastighet.
RULL har offroad elfordon och där finns ett par modeller av fyrhjulingar för barn. Du kan även kolla in något starkare modeller hos Outl1, men de går fortare än tillåtna gränsen och får endast framföras på inhägnat område. Ska de köras på annat sätt måste de registreras och det kan krävas förarbevis av något slag.
Det finns även andra eldrivna leksaker som såklart inte kräver körkort. Vi har till exempel skrivit om drift trike, ett trehjuligt fordon som är superkul att sladda med.
Laddning och räckvidd på elfordon
Nästan alla dessa elfordon drivs av uppladdningsbara litiumjonbatterier eller liknande batterityper. Det innebär att en viktig aspekt att överväga är laddningstid och batteriets livslängd.
De flesta mindre elfordon som elscooters, elcyklar och hoverboards kan enkelt laddas via ett vanlig eluttag och behöver några timmar för att laddas helt.
Beroende på batterikapaciteten har de flesta av dessa elfordon en begränsad räckvidd, oftast mellan 20–50 km per laddning, beroende på användning och terräng. Det finns vissa modeller av elsparkcyklar med räckvidd upp till 100 km eller längre.
För vardagliga ärenden eller korta resor kan detta vara tillräckligt, men det är något som användaren måste planera för. Elcykeln är den som vinner i längden för där kan du ju bidra med din egen kraft för att förlänga räckvidden mycket.