Laglig elscooter: Det här gäller

Läs på om vad som gäller för laglig elscooter som följer de svenska fordonsreglerna. Max hastighet, motoreffekt och hur du som förare ska bete dig.

Informationen i artikeln gäller föreskrifter som gällde 2023-08-29, datumet då den senast kontrollerades. Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller just idag. Aktuell information finns alltid att hitta på Transportstyrelsens hemsida.

Lagen om fordonsklass styr vad som är lagligt

Vilka fordonsregler som du ska följa beror på vilken fordonsklass den elscooter du kör har. Vanliga cykelregler gäller alla elscootrar som lagligt uppfyller kriterierna för klassen Cykel. Då är den ett av flera elfordon som inte kräver körkort.

För att elscootern ska klassas som cykel gäller att den får max gå i 20 km/h och motoreffekten får vara på max 250 Watt. Uppfyller den detta kan du lagligt köra med den på cykelvägar och i viss mån även bilvägar.

En laglig elsparkcykel ska också ha ringklocka och bromsar. Den ska också ha lyse både fram och bak samt vara utrustad med reflexer vid mörkerkörning.

Hjälmkrav gäller alla förare under 15 år och det är förbjudet att skjutsa någon på elsparkcykeln. Bryter du mot det bötfälls du och medåkaren med 500 kr i böter.

Skulle elscootern gå snabbare än 20 km/h kan den vara en mopedklassad elscooter och då gäller trafikregler för moped vid framförandet.

Det gäller ju till exempel de där superstarka elscootrarna med 3000 watts motor eller mer.

Köper du en elscooter med motor på 250 W uppfyller du svenska trafikreglerna för motoreffekt på elfordon. Sen får du såklart också hålla dig från att trimma den till snabbare hastighet än 20 km/h.