Eldriven sparkcykel med motor

Den som använder sparkcykeln som färdmedel kan skaffa sig en eldriven sparkcykel utrustad med motor. Vanliga namn för denna typ av sparkcyklar är elskoter eller bara scooter. I branta uppförsbackar eller när orken tryter kan man med en sån ge cykeln lite gas och vila benen en stund.

Motoreffekt på elscooters

Det som bestämmer vilken hastighet man kan framföra en elscooter i är effekten på den eldrivna motorn. Effekten varierar från 120 W på de minsta elsparkcyklarna upp till 1000 W på de som används som transportmedel.

En el scooter med 100-120W motor kan komma upp i hastigheter på 8-12 km/h. Farten är inte alltför hög, man kan cykla och springa bredvid, och den typen av motordriven sparkcykel är tänkt som leksak för barn från 7 år och uppåt. Maxvikt en sån cykel klarar av är 70-80 kg.

Kliver man upp mot motorer med 500 W ligger toppfarten på kring 20 km/h och maxvikten på den som åker kan vara uppåt 120 kg. Den här typen av elscooters är tänkta som transportmedel för vuxna och är ofta utrustade med sadel, vilken kan monteras bort om så önskas. De är mer robusta och är relativt tunga. Inget man hoppar av och lyfter upp i farten direkt.

De mest kraftfulla El-scooters som finns på svenska marknaden är de med 1000 W motor. Kraften i dessa är tillräcklig för att transportera tyngre vuxna människor även i branta uppförsbackar. Om cykeln utrustats med bra batterier kan en sån här scooter ha en räckvidd på upp till 25 km. Laddningstiden ligger på 6-8 timmar för att nå full batteriladdning.

Kan en Elscooter räknas som cykel?

Sedan oktober 2010 räknas elscooter som en cykel om effekten på motorn är max 250 W. När Segway introducerades i Sverige tryckte lobbyister för det fordonet på och fick igenom att elfordon av den typen skulle få framföras på cykelbanor. Man behöver inte ha något körkort eller särskilt förarbevis. Det behövs ingen fordonsförsäkring eller fordonsregistrering.

Din eldrivna sparkcykel måste vara utrustad med ringklocka, broms, belysning och reflexer.

Måste man ha hjälm?

Eftersom den eldrivna sparkcykeln räknas som en cykel är det samma regler för hjälm som med vanlig cykel. Lagen säger att alla barn och ungdomar under 15 år måste bära hjälm när de cyklar eller blir skjutsad på en cykel. Samma sak gäller alltså för elsparkcykeln. Ett barn som inte bär hjälm kan inte bötfällas men polisen har rätt att stoppa barnet.

Får man skjutsa andra på elscootern?

Man får skjutsa andra om cykeln har lämpliga säten och skydd mot hjulekrar. Den som åker med måste vara under 10 år och den som skjutsar minst 15 år.

Tips på mer läsning om eldrivna cyklar

Eldrift.nu, en bra sida för den som vill lära sig mer om eldrivna sparkcyklar, elscooters och andra eldrivna färdmedel

Electriride Windgoo Madrid M11 Elektrisk Scooter 250W 15+ år

– Kraftfull 250W borstlös elektrisk motor med lång livslängd – Inbyggd överbelastningsskydd i motorn – Uppladdningsbart 6.6 AH batteri (laddningstid 3 – 4 timmar) – 3 olika hastighetsinställningar – Smidig att fälla ihop för att b...
Köp just nu för 5199,00 kr