Trimma en elscooter

OBS! Alla elscootrar som har motoreffekt på över 250W och/eller går snabbare än 20 km/h får inte framföras på allmän väg. Läs aktuella trafikregler här.

Vill du att din elsparkcykel ska gå snabbare? Det är anledningen till varför man vill trimma sin elscooter och det kan göras på lite olika sätt.

är elscootern trimmad eller inte?

För att få ut det mesta av batteriet och motorkraften är det viktigt att se till så elscootern är rätt underhållen. Har du luftfyllda däck så kollar däcktrycket så det inte är för lågt vilket har en bromsande effekt.

Se också till att rengöra elscootern med jämna mellanrum och extra noga efter en blöt tur eller ride på väg med mycket damm och skit. OBS! Använd aldrig en högtryckstvätt när du rengör elscootrar - det kan skada elektroniken.

Trimma elscooter med fast kabel

Beroende på vilken typ av motor och styrenhet som elscooterna har kan man trimma och få en högre effekt. Tillverkarna vill kunna stå för den uppgivna räckvidden och batteritiden som utlovas. Av den anledningen kan det finnas begränsare i styrdon som ser till att minska maxeffekten från motorn. Resultatet blir att att elsparkcykeln inte går snabbare än 20 km/h men i gengäld får man längre räckvidd.

Tar man bort begränsningen kommer hastigheten att öka då effekten från motorn ökar, men det kommer såklart också att leda till kortare räckvidd. En del modeller har en fast kabel som begränsar hastigheten. Den sitter mellan gaspedalen och styrenheten och kan alltså kopplas ur av en tekniskt kunnig person.

OBS! Vi påminner här igen om att elscootrar som går snabbare än 20 km/h inte får framföras på allmän väg! Ska du köra en sådan måste du hålla dig i inhägnat område.

Effektbegränsning i mjukvara / app

Andra modeller har effektbegränsning som styrs i programvaran eller appen för elscootern. Det kan vara begränsningar som rör motoreffekt eller accelerationshastigheten. En del tillverkare skriver om detta i sin manual och många verkstäder vet hur man gör. Det är för många en ganska komplicerad process och kan åsidosätta garantier och liknande.

Olagligt köra trimmad elscooter i trafiken

Trimma elscooterns räckvidd

Nu till en metod som du absolut inte behöver tveka på om den är laglig eller inte och det är batteriet. Ett trött och gammalt batteri kommer förr eller senare att märkas på att din elscooter inte accelererar lika snabbt, den kanske inte ens kommer upp i 20 km/h längre och framförallt tappar du räckvidd.

Ett sätt att trimma en sådan elscooter på är genom att byta ut det gamla batteriet eller lägga till ett extra batteri till elscootern. De flesta elsparkcyklar har 24-voltsbatterier men det finns även 48-voltsbatterier.